Vrij en open website ontwerp trends

Website ontwerp trends komen en gaan, maar de ontwerp trend waarbij gebruik gemaakt wordt van het gehele scherm is een trend die al een tijd meegaat en ook aan zal houden. In dit artikel kom je te weten waarom een vrij en open website ontwerp gebruikt wordt en hoe deze ontstaan is.

Waarom een vrij en open website ontwerp?

Een website bekijken waarbij het gebruik maakt van het volledige schermoppervlak, zorgt voor meer esthetische ruimte. Dit geeft de ruimte om elementen in de website vrijer te laten staan en daarmee zou je bepaalde elementen en informatie meer op kunnen laten vallen. Maar nog steeds worden er ook websites ontworpen die gebruik maken van een grid structuur.

Een gridstructuur zijn verticale lijnen met een bepaalde breedte en afstand van elkaar, die naast elkaar worden geplaatst om elementen op het scherm netjes uit te lijnen. Een grid dat vaak gebruikt wordt is de 960px website grid. De 960 staat voor de breedte van het grid, namelijk 960px.

Voornamelijk nieuwswebsites zoals nu.nl en omroepbrabant.nl gebruiken grids om hun elementen uit te lijnen. Zij gebruiken het grid om grote hoeveelheid informatie aan te bieden aan de bezoeker van de websites.

grid-voorbeeld-nu-nl

Het gebruik maken van een volledige scherm heeft voornamelijk voordelen op computer-, laptop en tablet schermen. Hierdoor ben je vrijer in het ontwerp en kun je dynamische elementen toevoegen die de ervaring van een website kunnen verrijken.

Wanneer kies je voor een volledig scherm ervaring en wanneer een website grid?

Zoals in de alinea hierboven al werd genoemd, is een grid voornamelijk van belang om rust in het ontwerp te brengen. Zodra een website veel informatie tegelijk wil tonen, is een grid handig om dit te ordenen waardoor de informatie toch goed overgebracht wordt. Je hebt verschillende grid breedtes waarvan de 1200 grid een van de populairste is.

Een volledige scherm ervaring wordt vaker ingezet wanneer het gaat om een portfolio website, waar fotografie een erg belangrijke factor speelt of wanneer een vrij en speels website ontwerp een meerwaarde toevoegt aan de kernwaarden van het bedrijf.

Een vrij en open website wordt voornamelijk gebruikt om beelden en fotografie meer uit te lichten. Door fotografie niet te kaderen krijg je een veel betere indruk van het gevoel dat een foto met zich meebrengt.

full-screen-voorbeeld-adidas

Hoe is deze website ontwerp trend ontstaan?

Full screen website ontwerp is ontstaan door het ‘mobile first’ principe. Bij deze methodiek ga je de mobiele gebruikers voorop stellen en vanuit daar naar grotere schermen ontwerpen. Doordat je niet elk ontwerp voor ieder scherm aan wilt passen geef je aan dat het ontwerp flexibel mee moet “groeien” met de schermafmeting.

flex-grid-voorbeeld

Ik verwacht dat de design trend zich verder voort zal zetten voor meerdere branches. Designs worden flexibel voor meerdere type schermen en zal breder ingezet gaan worden dan het web. Denk bijvoorbeeld aan schermen in de auto of op displays in een winkelstraat.

Bedrijven die hun projecten met ruimtelijke fotografie willen tentoonstellen op hun website, is een volledig scherm website ontwerp een mogelijkheid die het werk zal versterken. Dit zou bijvoorbeeld voor restaurants, fotografen en andere bedrijven, waar sfeerbeelden een belangrijke factor zijn, hun merk doen versterken.

Ook een logo kan een merk versterken. Lees hier meer over het belang van een logo.

Website trends met Verbeek Media & Design.

Verbeek Media & Design is altijd op zoek naar de laatste trends. Niet om ze te kopiëren maar door ze te begrijpen waarom en hoe ze gebruikt dienen te worden. Op die manier kunnen we de trends inzetten voor bedrijven die de trend matchen.

Benieuwd of uw website aan vernieuwing toe is? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we samen kijken wat er voor uw bedrijf nodig is om de website weer anno te maken. Maar het start allemaal met een gesprek en een kopje koffie.